enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0541
EURO
37,9967
ALTIN
2.810,18
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C

Su Yalıtım Malzemeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Su Yalıtım Malzemeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
29.06.2022
936
A+
A-

Binaların konforunu ve dayanıklılığını uzun süre koruyabilmesi için yapıların içten ve dıştan su yalıtım malzemeleri ile korunması gerekmektedir. Binaya giren su, binaların gövde ve destek yapılarına zarar vermekte ve bu kısımlardaki donatılar taşıma kapasitelerinin altında kalmaktadır.

Yer hareketleri ve depremlerin binaların yapısal sistemlerinde meydana gelen hasarlar, binada çatlaklara veya çökmelere neden olur. Doğru ve kaliteli su yalıtım malzemeleri seçilmesi, bulunduğunuz binanın kalitesini artırır.

Su Yalıtımı Nedir? 

Su yalıtımı, bir binayı su geçirmez veya geçirimsiz hale getirerek suyun binanın içine girmesini önleme işlemidir. Su yalıtım malzemeleri, konforlu bir yaşam oluşturmak ve yapılarda bulunan demir, beton gibi malzemeleri su hasarından korumak için oldukça önemlidir. Evde oluşan nem ve çatlaklar sonunda şişer ve duvarlardan aşağı iner. Evde oluşacak nemde insan sağlığına oldukça zararlıdır. Nem, evde oluşabilecek küften solunum sistemine ciddi şekilde zarar verebilir. Nem, romatizmayı olumsuz etkileyen bir durumdur.

Su Yalıtımı Nasıl Yapılır? 

Su yalıtım malzemeleri, su sızmasını önlemek için zemin yüzeyine uygulanması gereken malzemelerdir. Bu malzemeler kaplama olarak, sıvı formda veya basınçlı bir sistemle püskürtülebilecek şekilde uygulanabilir. Su yalıtım malzemeleri fiyatları kullanım yeri, markası ve malzemenin kalitesine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Su Yalıtım Malzemeleri 

Emprenye malzemeleri, işlenecek yüzeyin türüne göre farklılık gösterir. Bu tür yüzeyler arasında ahşap, beton ve tuğla zeminler bulunur. Kullanılan su yalıtım malzemelerinin özelliklerine bağlı olarak malzeme mukavemeti ve dayanıklılığı açısından farklı uygulamalar gerekebilir.

Çimento esaslı su yalıtım malzemeleri, kolaylıkla yapılabilen bir kalafat türüdür. Çimento, kalker ve kilin yüksek sıcaklıklarda fırınlarda yakılmasıyla elde edilen klinkerden yapılır. Sürgüler, çimento üretiminde ara ürünler arasındadır. Çimento su ile karıştırıldığında bağlayıcı olur. Sızdırmazlık epoksi malzemeden de yapılabilir. Epoksi bir kimyasaldır. Bu fonksiyon sayesinde boşluklar da kapatılır.

Epoksi su yalıtım malzemeleri, genellikle iki kısımdır. Kauçuk sızdırmazlık malzemeleri, bağımsız bir yalıtım malzemesi olarak da kullanılabilir. Su yalıtım malzemelerinin fiziksel mukavemetini arttırmak için kullanılır.

Su Yalıtımı

Su Yalıtımı Yaptırmanın Faydaları

Kauçuk su yalıtım malzemeleri, doğal bir madde olmasına rağmen kimya endüstrisinin gereksinimlerini karşıladığı için sentetik olarak da üretilmektedir. Kauçuğa kükürt eklenmesi, daha ısıya dayanıklı bir malzeme ile sonuçlanır. Kauçuk sızdırmazlık malzemeleri sıvı ve plastik membranlar olarak mevcuttur. Sıvı halde olanlar fırça veya rulo ile yüzeye uygulanabileceği gibi püskürtme sistemi ile de kullanılabilir. Yüksek çekme mukavemeti ve yüksek sıcaklık dayanımı nedeniyle yüksek basınç ve kırılma riskinin olduğu yerlerde rahatlıkla kullanılabilir.

Siloksan su yalıtım malzemeleri, silikon atomlarının oksijenle bağlanması için adlandırılmıştır. Hammaddesi bir çeşit silikondur. Silikonun mükemmel özellikleri, onu endüstride en çok tercih edilen malzemelerden biri haline getirmiştir. Çeşitli yüzeylere yapışma, dayanıklılık ve esneklik gibi özellikler silikonu yalıtım malzemelerinin önemli bir bileşeni haline getirmiştir. Siloksan, nem ve kimyasallara karşı direnci, UV ışınlarına karşı direnci, karbondioksit ve oksijen geçirgenliğinin düşük olması nedeniyle su yalıtımı için de rahatlıkla kullanılabilen bir malzemedir.

Akrilik su yalıtım malzemeleri, sentetik reçineler, plastikler ve yağların genel adıdır. Akrilik renk, berraklık ve sertlik gibi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Akrilik boyalar, yarı saydam görünümlerinden dolayı karolar arasında derz dolgusu olarak da kullanılabilir. Teraslarda ve nemli yüzeylerde akrilik su yalıtım malzemeleri kullanılabilir.

Poliüretan Esaslı Su Yalıtım Ürünleri 

Poliüretan yapıdaki sızdırmazlık malzemeleri, beton tabakayı korumak ve suyu uygun şekilde tahliye etmek için bir eğim oluşturmaya yardımcı olur. Su yalıtım kaplaması korkuluk duvarlarını da korumalıdır. Teras yapımında en iyi su yalıtım malzemeleri olarak poliüretan içerik kullanılmaktadır. Bunun nedeni, UV ışınlarının olumsuz özelliklerine dayanıklı, tüm iklim koşullarına dayanıklı, hava koşullarına dayanıklı ve terasların yalıtımında son derece dayanıklı olan poliüretan likit membran su yalıtım malzemelerinin kullanılmasıdır.

Çatı su yalıtımı, çatıda kullanılan malzemenin cinsine göre değişiklik gösterebilir. Bu membranlar çatıyı sudan korur. Bu nedenle çatı yalıtımı için doğru malzemeyi seçmek çok önemlidir. Su yalıtımının en önemli türlerinden biri dıştan su yalıtımıdır. Bina cepheleri yığma, yağmur, toz, UV ışınları ve mantar saldırısı gibi unsurlara maruz kaldığı için yalıtımın çok etkin bir şekilde yapılması gerekir. Dış duvar sızdırmazlığı, uygun poliüretan yalıtım, inşaat derzleri ve yüzey suyu girişine karşı bariyerler ile sağlanır. Dış kısım gerekli sızdırmazlığı sağlamazsa, küf ve nem tüm duvara zarar verir. Kaplama sadece estetik değil, aynı zamanda etkili olmalıdır.

En İyi Su Yalıtım

En İyi Su Yalıtım Malzemesi Hangisi

Su Yalıtımı Yaptırmanın Faydaları 

Yaşam alanınızı su geçirmez hale getirmenin birçok faydası vardır. Su, bazı bina türlerinin en kötü düşmanlarından biri olabilir. Binalarda biriken su zamanla hem bina sağlığına hem de insan sağlığına zarar verebilmektedir.  Teras, dış mekan gibi yalıtım yerleri binanızı dış tehlikelerden korurken, banyo, mutfak gibi mekanların yalıtımı ise iç mekanlarda oluşabilecek su ve nem hasarını engeller.

Nem, romatizma hastalarının ağrılarını şiddetlendirir. Farklı yüzeylerde farklı özelliklere sahip su yalıtım malzemeleri imalatı, kullanıcıya hangi malzemenin hangi yüzeyde kullanılabileceğini bildirir. Örneğin, binanızın dışındaki bir banyoda fayans derzlerini kapatmak için kullanacağınız kalafat malzemesini kullanmamalısınız. Su yalıtımı yapı ve insan konforu için çok önemli bir üründür.

En İyi Su Yalıtım Malzemesi Hangisi

Su yalıtımı, binanın su hasarını önler. Örneğin deprem gibi doğal afetlerle ilgili olarak alınabilecek azami önlemler; sağlam binalar inşa etmekse, su yalıtımı konusunda da aynı metod uygulanmalı ve gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Su yalıtım malzemeleri sadece kullanışlı değil, aynı zamanda ucuzdur. Düzgün kapatılmış binalarda onarım maliyetleri de çok düşüktür. En iyi su yalıtım malzemelerinin ayrıca birçok sağlık yararı vardır. Su geçirmez malzemelerden yapılmış yalıtım, neme maruz kalmanın neden olduğu küf kokularını önler. Bu küf kokusu solunduğunda zararlıdır.

Bir yapıda kullanılacak en iyi su yalıtım malzemeleri, daha çok yalıtımın uygulanacağı alana bağlıdır. Farklı ortamlar için yukarıda belirttiğimiz yalıtım çeşitlerinden uygun olanı kullanılabilir. Dış veya iç cephe olma, bu konuda önemlidir. İklim şartlarına, güneş ışığına maruz kalma tercih edilecek yalıtım çeşidini belirler. Kısaca en iyi su yalıtım malzemeleri ihtiyaca göre belirlenmektedir.

Çift Bileşenli Su Yalıtımı 

Çift bileşen içeren malzemeler farklı alanlarda kullanılabilir. Tuvalet, banyo, balkon, mutfak gibi ıslak hacimlerde sürekli su kullanıldığı için iyi bir yalıtım gereklidir. İçeride biriken nem zeminden veya duvardan betona yayılırsa donatıya ciddi zararlar verebilir, örneğin betona gömülü demir. Bu nedenlerle, nemin yayılmasını önlemek için betonun üzerine geçirimsiz bir bariyer gerekir. Nemli odalar için çift bileşenli sızdırmazlık malzemeleri ile tam koruma sağlanır. Mutfak, banyo ve tuvalet gibi ıslak hacimler, sürekli su sızıntılarından korunmak için çift bileşenli su yalıtım malzemeleri ile kaplanmalıdır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.