enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5174
EURO
34,9042
ALTIN
2.439,46
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Dönüm Hesaplama Nasıl Yapılır?

Dönüm Hesaplama Nasıl Yapılır?
25.06.2022
6.606
A+
A-

Arazi satışlarında sıkça karşılaşılan dönüm terimi, birçok kişinin kafasını karıştırmaktadır. Özellikle arazilerin uygun bir biçimde fiyatlandırılmasında dönüm kavramının bilinmesi oldukça önemlidir. Burada dönüm hesaplama nasıl yapılır? Sorusu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Arazilerin belirli şekillerde tek bir standart halde ölçülendirilmesi için bir formül haline getirilmiştir. İlk olarak 1956 yılında ortaya çıkan dönüm kavramı diğer bir dayıyla dekar, 920 metre Karelik bir alını temsil etmekteydi.

İlerleyen zamanlarda bu metre kare 1000 olarak sabitleştirildi ve günümüzde de bu şekilde işlemler yapılmaktadır.  Dönüm hesabı genel olarak şu şekilde yapılmaktadır. Bir toprak arazisinin eni ve boyu çarpılarak 1000 sayısına bölünmesiyle elde edilir. Örneğin, eni 200 metre boyu ise 300 metre olan bir toprak arazisinin dönümü; 200 x 300 =60000 metre kare eder. Bu sonucu 1000’e bölersek 60 olarak buluruz. Yani örnekte ki arazi, 60 dönümdür. Bir başka deyişle 60 dekardır. Peki, tarla metre kare nasıl hesaplanır? İşte ayrıntılar!

Tarla Metre Kare Nasıl Hesaplanır? 

Günümüzde tarlalar belirli şekillerde ayrılmıştır. Yani bir tarla ya kare biçimindedir ya da dikdörtgen şeklindedir. Daire veya diğer geometrik şekillerde tarlalar bulunmamaktadır. Nedeni ise tarlaların kolay bir şekilde metre karesinin hesaplanmasındadır. Tarla metre kare hesabı iki şekilde yapılmaktadır. Bu hesaplar kare ve dikdörtgen hesabıdır. Metre kare hesabı bir şeklin iki farklı kenarının birbiriyle çarpılmasıyla elde edilir. Bu nedenle eğer tarlanız kare şeklinde ise bu tarlanın metre karesi bir kenarının karesidir.

 

Tapu Dönüm

Tapu Dönüm Nasıl Hesaplanır

Yani kare tarlanın bir kenarı 20 metre ise bu tarla, 20×20 işlemine göre 400 metrekaredir. Eğer tarlanız dikdörtgen ise bu seferde kısa ve uzun kenarlar çarpılarak hesaplama yapılır. Yani dikdörtgen tarlanın eni 10 metre, boyu ise 20 metre ise bu tara, 200 metre karedir. Eğer ki tarlanın bir bölümü kare diğer bölümü dikdörtgen ise bu durumda da bu alanlar iki farklı şekilde hesaplandıktan sonra toplanarak toplam tarla metre karesi elde edilir. Peki, tapu dönüm nasıl hesaplanır? İşte ayrıntılar!

Tapu Dönüm Nasıl Hesaplanır? 

Tapu dönüm hesabı ile tapu metre kare hesabı birbirine oldukça yakın işlemlerdir. Tapu dönüm hesabı sadece toprak arazileri için yapılmaktadır. Daireler veya apartmanlarda tapu dönüm hesabı yapılmaz. Tapu dönüm hesabı yapılırken ilk olarak tapu kapsamında ki arsanın metre karesi hesaplanır. Hesaplanan metre kare daha sonrasında 1000’e bölünerek tapu dönüm hesabı yapılmış olur.

Örnek vermek gerekirse; eni 200 metre, boyu ise 400 metre olan bir zeytinlik bahçesine tapu alınmak isteniyorsa, Tapu dönümü= (toplam metre kare) / 1000’dir. Yani 200×400 işleminin sonucu 80000 metre kare, bu sonucu 1000’e bölersek işleminin sonuna gelmiş oluruz ve sonuç, 80 tapu dönümdür. Genellikle tapu dönümü tapu alanının metre karesiyle oldukça karıştırılmaktadır. Bunun sebebi ise dairelerde metre kare arazilerde ise dönüm biriminin kullanılmasıdır. Bu birimler yüzünden insanlar arazi tapularını metre kare olarak hesaplayıp ona göre satışa çıkarmaktadır.

1 Dönüm Kaç Metre Kare Eder? 

Osmanlı döneminden beri arazilerin ölçülendirilmesinde dönüm kullanılmaktadır. Ancak halk arasında daha çok dekar olarak bilinmektedir. Dekar birimi dönüm birimine eşit olmasının yanında resmi bir ölçü birimi değildir. Bu nedenle tapularda veya diğer resmi evraklarda dekar değil dönüm kavramı kullanılmaktadır. 1 dönüm tam olarak 1000 metre kareye eşittir.

Aynı zamanda 1 dönüm 10 Ar’a eşittir. Önceden bir dönüm 1000 metre kareye eşit değildi. Bu nedenle hesaplamalarda kafa karışıklığı olmaması için resmi evrakların altına imzalı bir şekilde 1 dönüm 1000 metre kare olacak şekilde hesaplamalar yapılmıştır yazılmaktadır. Aynı zamanda resmi işlemlerde en fazla 1000 dönüme kadar olan araziler dönüm hesabıyla yazılırken 1000 dönüm yanı 1 milyon metre karenin üzerinde ki alanlar hektar veya kilometre kare olarak ifade edilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.