enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5978
EURO
34,8331
ALTIN
2.497,37
BIST
9.457,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Derz Dolgusu

Derz Dolgusu
05.07.2022
727
A+
A-

Mimaride vazgeçilmez yapı malzemelerinden biri de derz dolgusudur. Derz, özellikle mermer karo yüzeylerde yaygın olarak kullanılan bir yapı malzemesidir. Bu nedenle genellikle banyolarda, mutfaklarda veya herhangi bir evde herhangi bir mermer alanda kullanılır. İnşaat kalitesini artıran ve binanın değerini artıran unsurlardan biridir. Bu nedenle güvenilir ve kaliteli bir marka seçip, iyi uygulamak bulunduğu yapıyı güçlendirir. Bu yazıda derz dolgusu konusuna daha yakından bakacağız.

Derz Dolgu Nedir? 

İlk olarak, derz nedir ile incelememize başlayalım. Aslında bu malzeme mimarlar, mühendisler ve diğer inşaat profesyonelleri tarafından iyi bilinmektedir. Ancak yeni başlayanlara veya öğrenmek isteyenlere detaylı bir şekilde anlatmakta fayda var. Derz, bir yapının iki parçası arasındaki veya iki özdeş yapı arasındaki boşluğu doldurmak için kullanılan kimyasal bir bileşiktir.

Seramik denilince ilk akla gelen yer karolardır. Özellikle banyo, mutfak, balkon, teras, antre veya havuz gibi alanlarda görmeye alışık olduğumuz fayans derzlerinin doldurulmasında kullanılır. Ayrıca tuğlalar arasında derz dolgusu yapılır. Tuğla veya yutongların arasındaki derzleri harçla doldurup üst kısımda mala ile düzeltirseniz derzler ortaya çıkar. Bu boşlukları dolduran madde derz dolgu maddesidir.

Derz Dolgusu Nasıl Yapılır? 

En iyi sonuçlar, sürecin adımlarının atlanmadan gerçekleştirilmesi ve bu işlemin deneyimli ve hatta deneyimli kişiler tarafından yapılması durumunda elde edilir. Ortak uygulamanın adımları şu şekilde sıralanabilir;

  • Derz dolgusu işlemine başlamadan önce yapıştırıcının sertleştiğinden emin olmanız gerekir.
  • İkinci hazırlık aşaması, dikişlerin temizliğini kontrol etmektir. Macunun sorunsuz geçmesi için derzler arasındaki boşluklarda gözle görülür hiçbir madde olmamalıdır. Bu öğeler kaldırılacaktır.
  • Temizleme işlemini kolaylaştırmak için emici ve gözenekli kaplama malzemesinin üst yüzeyine derz boşluklarını kirletmemeye özen göstererek yüzey koruyucular uygulanabilir.
  • Özellikle sıcak ve rüzgârlı havalarda aklınızda bulundurmanız gereken bir şey var: Eğer çok emici bir örtü malzemesi kullanıyorsanız uygulama sırasında harcı temiz su ile ıslatmayı unutmayınız.
  • Derz boşluğunun olduğu alana derz harcı uygulanır. Dağıtım kauçuk bir spatula ile yapılır. Harcın derzlerdeki boşlukları düzgün doldurması için diyagonal hareketler kullanılmalıdır. Fazla macun yüzeyden uzaklaştırılmalıdır.
  • Harcın yaklaşık 10-20 dakika içinde matlaşması beklenir. Daha sonra yüzeylerde kalan fazla malzeme nemli bir süngerle temizlenir.

Macun tamamen kuruduktan sonra yüzeyler kuru bir bezle silinir. Seramik yüzeylerde veya başka bir yerde şerbet kalırsa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile temizlenebilir.

En İyi Derz Dolgusu Hangisi? 

Derz dolgusu yapıya büyük avantaj sağlar. İnşaat sektöründe en önemli faktör bir yapının güvenilir şekilde tamamlanması ve kullanılmasıdır. Özellikle banyo ve mutfak gibi zemini ıslak olan odalarda su sızıntısı olumsuz durumlara yol açmaktadır. Bu, kullanıcılar için sürekli bir sorun haline gelmesine yol açar. Derz dolgusu, yarım santimetre genişliğinde ve sekiz ile on santimetre derinliğinde olan iki özdeş yapı arasına serilir. Bu iki özdeş yapı, aralarına herhangi bir çözelti uygulanmadığında geçirgen hale gelir. Yağmur ve kar suları bu yapılar arasındaki boşluğu kolayca doldurur. Bu olay yapının su geçirgen olduğu anlamına gelir. En iyi derz dolgularının kullanımı su geçirgenliğini engeller.

Derz Dolgusu

Derz Dolgusu Nasıl Yapılır

Bu iki özdeş yapı arasına su dökülmesi özellikle kış aylarında donmaya neden olur. Donarken hacmi artan su, betona bir miktar basınç uygulamaya başlar. Bu da betonda çatlak gibi olumsuz ve yıkıcı durumlara neden olur. Herhangi bir yapıdaki kusurlar ve çatlaklar olumsuz durumlara neden olur. Bu, gelecekte kullanıcı için sorun yaratabilir. Kaliteli derz dolgusu çeşitleri yardımı ile bu olumsuz durumlar ortadan kaldırılabilir. Yapının kalitesini gösteren en iyi derz dolgu uygulaması hem faydalı bir ihtiyaç hem de bir zorunluluktur.

Toz Derz Dolgu Nasıl Hazırlanır? 

Su ve toz derz dolgu harcı yeterince büyük bir kova veya kapta karıştırılmalıdır. Bu iki bileşenin oranı kullanılan dolgu maddesine bağlıdır. Örneğin 20 kg derz dolgusu için 6 litre su yeterlidir. Derzi suya dökerken zaman ayırmanız önemlidir. Yavaş akan derzler su ile karıştırılmalıdır. Harcın hiçbir parçasının katı kalmamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle yavaş yavaş ve sabırla suya ilave ederek karıştırmak mantıklıdır.

Bu noktada küçük bir hatırlatma yapalım. Derz dolgusu ile karıştırılan su miktarının uygun şekilde ayarlanması çok önemlidir. Derz dolgusu alırken dağıtımını yapan markaya danışarak bunu kontrol edebilirsiniz. Müşterilerine hem üründe hem de satın almada kusursuz hizmet sunan markalar, bu noktaya da dikkat ediyor ve her türlü soruyu cevapladığı anda yanıtlıyor. Gereğinden fazla veya az su harca zarar verir. Bu hasar, malzemede toz, çatlak veya renk değişikliği şeklinde kendini gösterebilir. Bunu önlemek için, su miktarına dikkat ettiğinizden emin olun.

Derz ve su karıştırıldıktan sonra bu solüsyon dinlenmeye bırakılmalıdır. Dinlenme süresi beş dakika ile sınırlandırılmalıdır. Dinlenme süresinin sonunda solüsyonu uygulamadan önce yaklaşık bir dakika son karışım yapılmalıdır. Bu istenen kıvama getirecektir.

Pratik Derz Dolgusu Nedir?

Pratik derz dolgusu, inşaat ve mimaride sıklıkla kullanılan bir yapı malzemesidir. Pratik derz dolgusu özellikle mermer, fayans ve seramik gibi ıslak zeminler için uygundur. Konut, ofis, hastane gibi tuvalet ve mutfak bulunan yapılarda karo aralarına hazır macun uygulaması yapılır. İnşaat ve mimarlık sektöründe fayans, seramik gibi ürünlerin dayanıklı olması önemlidir.

Fayans ve seramikler kalitesiz malzemelerden yapıldığında kırılmalar ve çatlaklar meydana gelebilir. Pratik derz dolgusu, karoyu daha dayanıklı hale getirmeye yardımcı olacaktır. Fayans, seramik ve kaynağa hazır mermer gibi ürünler yapı kalitesini göstermektedir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.