Yapı projelerinin olmazsa olmazı olarak karşımıza çıkan temel nedir? Bir inşaat projesinde güvenlik açısından en önemli alan temeldir. Bir inşaatın temeline projenin başlangıcından sonuna kadar en ince ayrıntısı ile düşülmesi ve dikkat edilmesi gerekir. Temel, bir yapının yükünü zemine aktarır. Bu aktarma işini ise en güvenli şekilde sistemsel olarak yapar. Bu sistemler ise temel çeşitleri ile elde edilir. Tüm temel çeşitleri gerekli zemin çalışmaları yapıldıktan sonra belirlenir. İnşaat temel çeşitleri iki başlık altında incelenir.
1-Yüzeysel Temel Çeşitleri
2-Derin Temel Çeşitleri
Her iki temel çeşidinin de kapsadığı özellikler birbirinden farklıdır. Unutmamak gerekir ki yapılarda hangi tür temelin tercih edileceği, yapının temel dinamikleriyle yakından ilgidir. Tam da bu noktada hem yüzeysel temel hem de derin temel çeşitlerine dair bilgi sahibi olmak beraberinde önemli kazanımları getirmektedir. İşte başlıca temel çeşitlerine dair tüm ayrıntılar!
Zeminde yapı yükünün en güvenli şekilde taşınabilmesi için inşaat alanlarında yüzeysel temel uygulanır. Yüzeysel temeller yapıya ve inşaat alanına göre değişmektedir. Kuru veya sulu zeminlere rahat bir şekilde uygulanır. Burada zemin don seviyesinin altına inmelidir. Zemin bu temel çeşitlerinde temel yüzeyine oturtulmamalıdır. Ekonomiktir. Yapım aşamasında kolaylık sağlar. Statik çalışmalarda en net sonucu verir.
Kolonların altına yapılan ayrı temel yapısından biri tekil temeller olarak bilinir. Düşey yük etkisi altında yapılan tekil temeller eğer yatay yük ile etki altına girmişse o zaman simetrik tekil temeller kullanılabilir. Tekil temeller, günümüze kadar uzanan süreçte sıklıkla tercih edilen bir temel türüdür.
Duvar altı temeller genellikle betonarme yapılara uygulanmakta ve betonarme türlerinden oluşmaktadır. Bu uygulamalar sağlam bir zeminde sağlam bir yapı inşa etmek için kullanılır. Bununla birlikte kullanılan sürekli temeller en sık kullanılan temel çeşitleri arasında yer alır.
İlgili Link: Tahliye Taahhütnamesi Nedir, Geçerlilik Şartları Nelerdir
Eğer bir yapıda zemin sağlamsa burada sürekli temeller en iyi malzemelerden elde edilir ve kullanılır. Deprem durumlarına karşı kullanılan sürekli temeller eğer zemin zayıfsa en iyi temel çeşididir. Raylı sistemler bu temel yapılarının içerisine gizlenerek oluşturulur. Duvar temel altının başarılı bir şekilde yapılması, güvenli yapıların da karşımıza çıkmasını mümkün kılar.
Radye temeller kendi içlerinde farklı temel tiplerine ayrılmaktadır. Radye temeller, emniyet gerilme sistemlerinin zayıf olduğu yapılarda kullanılır. Eğer bir alanda sıkışma oranı yüksekse en iyi temel seçeneği radye temeldir. Bu sayede yüksel güvenlikli bir zemin inşa edilir.
Yüzeysel temel çeşitleri dışında bazı inşaat alanlarında derin temel çeşitleri kullanılmaktadır. Bu temel çeşitleri malzeme ve yapıya göre en iyi şekilde kullanılmaktadır. Derin temellerin en avantajlı tarafı kullanılabilir hacimlerin oluşmasını sağlamaktadır.
Açık temel çukuruna inşa edilen ayak temeller, açık temel çukuruna inşa edilir. Yapılan bu temellerin üst kısımları kirişlere bağlanarak, sağlam bir yapı oluşturulur.
Yapıda, yükün dağılması son derece önemli bir ayrıntıdır. Sağlam bir zemine yükün aktarılmasını sağlamak için zemine çakılan kazıklar kullanılır. Bu da kazıklı temeller ile sağlanır. İnşaat sektöründe sıkça kullanılan bir yöntemdir. Üst kısımlara atılan bağ kirişleri ızgaralara bağlanır. Bu durum zemine belirli aralıklar ile çakılan kazıklar ile olmaktadır.
Kazıklı temel çeşitlerinden daha sık kullanılan keson temeller, sağlam bir zemin ve temel oluşturulması için idealdir. Bu sayede geniş bir yük dağılımı sağlanır. Bu sayede yapı istenilen derinliğe indirilir. Keson tipleri 3’e ayrılır. Bunlar açık kesonlar, pnömatik kesonlar, yüzen kesonlardır.
İlgili Link: Site Yönetim Kanunu Nedir