enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
15°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
15°C
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C

İskan Nedir, Ne İşe Yarar? İskan Belgesi Nasıl Alınır?

İskan Nedir, Ne İşe Yarar? İskan Belgesi Nasıl Alınır?
11.11.2021
682
A+
A-

İskan nedir? Kökeni Arapçadan gelen iskan, yerleşim anlamına gelmektedir. Bu anlamını günümüzde de korumaya devam eden kelime hala tapu dairelerinde sıkça kullanılmaktadır. Yapılan binanın kullanım izni alabilmesi için gayrı menkulün projeye sadık kalınarak yapılıp yapılmadığı o bölgeden sorumlu belediye tarafından değerlendirilir ve eğer bir sorun olmadığı anlaşılırsa yine belediye tarafından bir belge verilir. İşte verilen bu belgeye iskan belgesi denilmektedir. Yani iskan nedir? Merak edenler için kısaca oturma izni diyebiliriz. Bu belgeden her binanın alması zorunludur.

Bu belge alınmadığı taktirde yapıya bina sakinlerinin temel ihtiyaçları olan kanalizasyon, elektrik, su gibi hizmetler verilmez. Bu nedenle aldığınız binanın mutlaka iskan belgesi almış ve hatta kat mülkiyetine geçmiş olduğundan emin olmanızı öneririz. Çünkü bazı müteahhitler binayı uygun şekilde yapmadıklarından ya da harç ve sigorta primlerini ödemekten kaçmak için yaptıkları binaları iskan belgesi almadan satışa vermektedir. Bu belgeleri kontrol etmeden paralarını bu binalarda ki dairelere yatıran kimselerde eve yerleştikten sonra büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar.

İskan Belgesi Ne İşe Yarar? 

İskan Belgesi Nasıl Alınır

İskan Belgesi Ne İşe Yarar

Günümüz koşullarında iskan belgesi söz konusu olduğu zaman karşımıza oldukça geniş bir kavram çıkar. zira inşaat sektöründen tutun da kat mülkiyetine varıncaya kadar pek çok detay iskan belgesinin içeriğinde yer almaktadır. Bu noktada iskan belgesi ne işe yarar? Sorusuna aşağıdaki gibi yanıt vermek de mümkün olmaktadır:

  • İskan belgesinin bulunması demek aldığınız konutun tam ve günümüz şartlarına uygun şekilde inşa edildiği anlamına gelmektedir.
  • Eğer aldığınız evinizin iskan belgesi olmazsa o konutu almak için kredi çekemezsiniz.
  • Evinizin iskan belgesi alınmışsa ceza ödeyip, belge almakla uğraşmamış olursunuz, siz sadece tapunuzu çıkarırsınız.
  • Geri kalan işlemleri evinizi yapan müteahhit tamamlamış olur.
  • İskan belgesi çıkan eviniz için kat mülkiyeti tapusu alırsınız. Böylece evinizin tamamen sizin olduğu garanti altına alınmış olur.
  • Ev aldığınızda normalde 2 yıl içinde kat mülkiyeti almanız şarttır.
  • Aksi halde cezai işlem uygulanabilir, hatta evinizin yıkılması söz konusu olabilir.
  • İskan belgesi çıkmışsa hiç uğraşmadan sorunsuzca evinize yerleşme hakkına sahip olursunuz.
  • Binanıza iskan alınmamışsa binanıza yönetici seçemezsiniz.
  • İskan alınmayan binalarda genel giderler için toplanan paraları ödemeyen ev sahiplerine yaptırım uygulatmak söz konusu olmaz.
  • Kat irtifakı ve iskan belgesi aynı şeyler değildir.
  • Eğer müteahhittiniz size sadece kat belgesi gösteriyorsa iki kere düşünmenizi tavsiye ederiz.

Bir Evin İskanı Olup Olmadığı Nasıl Öğrenilir? 

Evinizin iskan belgesi olup olmadığını öğrenmek için birçok yöntem izleyebilirsiniz. Öncelikle evinizi kredi kullanarak alacaksınız iskan belgesi banka tarafından kontrol edildiğinden size evinizin iskanı olup olmadığını söyleyeceklerdir. Eğer bundan önce evinizin durumunu öğrenmek isterseniz evi alacağınız kişiden tapusunun bir örneğini ya da orijinal tapuyu görmeyi talep edebilirsiniz. Eğer iskan belgesi varsa evinizin tapusunda kat mülkiyeti seçeneğinin yanında işaret olduğunu görürsünüz. Bunun haricinde birçok yasal işlem E-Devlet üzerine taşınmış olduğundan buradan birkaç adımda sorgulama yapmakta mümkündür.

Ama E-Devlet üzerinden sorgulama yapabilmeniz için tapu kimin üstüneyse o kişinin bilgilerini kullanmanız gerekir. Öncelikle TC kimlik numarası ve E-Devlet şifresini kullanarak siteye giriş yaparsınız. Daha sonra arama kısmına yapı kullanma izin belgesi yazıp çıkan sonuçlardan ilgili sayfanın adına tıklayarak sorgulama sayfasına ulaşırsınız. Burada uygulamaya git seçeneğine tıklayarak bilgileri görebileceğiniz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sayfasına ulaşırsınız. Sayfaya gitmeden önce kimlik bilgilerinizi doğrulayacağınız bir sayfa çıkacak buna da onay vermeniz gereklidir. Tüm bu işlemlerin sonunda gayri menkulün bilgilerine erişebilirsiniz.

İskan Belgesi Nasıl Alınır?

İskan Belgesi Ne İşe Yarar

İskan Belgesi Nasıl Alınır

İskan belgesinin çıkarılması işleminde sorumluluk tamamen müteahhitte aittir. Sorumlu kişinin bir dilekçe ile bağlı bulunduğu belediyenin imar müdürlüğüne başvurması gerekir.  Başvurunun ardından belediyeden gelen ekipler binayı denetlerler. Yapı ruhsatı başvurusu yapılırken verilen sözlerin yerine getirilip getirilmediğine bakarlar. Belediyeye verilen sözlere uygun şekilde inşaat tamamlanmışsa sıra mali kontrole gelir. Belediye yatırılması gereken harçların zamanında ödenip ödenmediğine bakar. Eğer bu kısımda da bir sorun görülmezse o zaman binaya iskan belgesi verilir. Bu belge için birtakım belgelerin belediyeye sunulması gereklidir.

Bunların başında iskan başvuru dilekçesi gelmektedir. Ardından belediyenin yaptığı denetimler sonucu çıkardığı rapor olan yapı denetiminden alınan belge gelir. Bunun yanında iş bitiş tutanağı ve SGK borcu olmadığına ilişkin belge, Vergi Dairesi’nden alınan borcu yoktur yazısı da belediyeye teslim edilmelidir. Özellikle günümüzde oldukça önem verilen ısı yalıtımının yapıldığını gösterir bir belge de belediye tarafından istenmektedir. Eğer yapı içinde asansör varsa yaptırılan firmadan alınan TSE uygunluk belgeleri de dosyanın içinde yer almalıdır. Bunlar haricinde dış kanal belgesi, tapu bilgileri, yapının dış cephe fotoğrafları, ruhsat fotokopisi istenen diğer belgelerdir.

İskan Belgesi Ne Kadar Tutar?        

Konutların iskan ücretleri metrekare fiyatlarına ve belediyeye göre değişlik göstermekte ve yıldan yıla değişmektedir. Örneğin 2021 yılı itibariyle İstanbul’da 1000 m2’yekadar m2 fiyatı 4,03 TL, 15.000- 50.000 arası 4,51 TL, 50.000- 100.000 m2 arasına 4,99 TL, 100.000 m2 ve üzeri 5,64 TL olarak fiyatlandırılmaktadır. Eğer yapı yıkılmışsa veya yanmışsa farklı bir fiyat tarifesi uygulanmaktadır. 0-1000 m2 arası birim fiyatı 396 TL, 1000 m2 den büyükse 990 TL istenmektedir.

Konut dışı yapılarda ise farklı bir ücretlendirme uygulanmaktadır. Alışveriş merkezleri, oteller, iş yerleri için iskan belgesi metre kare başı fiyatlandırma, 1000m2’ye kadar 5,96 TL, 1000- 15.000 m2 6,28 TL, 50.000-100.000 m2 8,87 TL, 100.000m2 ve üzeri m2 10,64 TL olarak güncel listede yer almaktadır. Ayrıca bu bedellerin üzerine tapu harcı ve döner sermaye bedeli de eklenmektedir. Bu fiyatlandırma bilgileri üzerinden ortalama bir bedel çıkarabilirsiniz. Eğer bu şekilde hesaplamakta zorlanıyorsanız belediyeye ilgili belgelerinizi verdikten sonra belediye size net ücreti bildirecektir.

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.