enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5091
EURO
36,4713
ALTIN
2.954,16
BIST
9.112,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Saten Alçı

Saten Alçı
09.12.2021
2.523
A+
A-

Yaşadığımız ortamın duvarları ve tavanının iyi bir görüntü yansıtması için temiz ve pürüzsüz dokusu olmalıdır. ‘Saten alçı’ ile bu dokuyu yakalamak mümkündür. Bu malzeme, sıvanan duvar ve tavan yüzeyleri adeta ‘saten’ gibi göründüğünden dolayı bu ismi almıştır. Perdah alçısı da denilen saten alçı hem duvar hem de tavana aynı şekilde uygulanır. Diğer alçılara göre daha ince yapılıdır ve ipeksi bir yüzey dokusu elde edilmesini sağlar. Bunun yanı sıra bu yüzeylerdeki delik, çatlak ve yarılmaların içlerini doldurarak boyadan tasarruf edilmesini ve daha düz bir görünüm kazanılmasını sağlar. Saten alçı şu yüzeylere uygulanabilir:

  • Brüt beton, gaz beton
  • Kara sıva, alçı sıva
  • Alçı plaka
  • Boyalı yüzeylerin tümü.

Saten Alçı Nedir? 

Ana maddesi çimento olan dolgu harcı ile çeşitli kimyasalların birleşiminden oluşan bu alçı türü bir yüzey kaplama malzemesidir. Yüzeydeki boşluk ve kabartı gibi hataların kapatılması ve düzeltilmesi için kullanılır. Son kat alçısı da denilen bu malzeme pürüzsüz bir yüzey oluşturmayı sağlar. Uygulama yapılmadan önce toz haldedir ve suyla iyice karıştırılması gerekir. Duvar yüzeyi ile iyice yapışır, dayanıklı bir katman oluşur. Saten alçı mukavemet özelliği yüksek bir duvar kaplama malzemesidir.

Tüm duvar ve tavan yüzeyleri için saten alçı uygulaması yapılabilir. Bu alçı çeşidi genellikle iç mekanların yüzeyleri için tercih edilir ve iç kısımları kaplaması daha uygun yapıdadır. İç mekan boyamasına başlamadan önce, boyanın pürüzsüz görünmesi için ve kusursuzca işlem yapılması için önce saten alçı yapılması uygundur.

Saten Alçı Nasıl Yapılır? 

İnşaatlarda ve yenilenen evlerde, tadilat sonrasında saten alçı yapılmayı düşünülüyorsa uygun koşulların sağlanması ve gerekli malzemelerin temin edilmesi gerekir. Saten alçı 5-30°C aralığındaki sıcaklıklarda yapılabilir. Bu malzeme dondan etkilenebileceği için düşük sıcaklıklarda uygulanmamalıdır. Genellikle iç mekanda tercih edilmesinin sebebi de direkt olarak güneş ışığı ve şiddetli rüzgara maruz kaldığında yapısının bozulmasıdır.

Saten alçı yapmak için uygun şartlar bulunuyorsa birkaç adım takip edilerek alçının hazırlanması ve belirlenen yüzeye uygulanması kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Gereken hazırlıklar yapılırken temizliğe ve alçıya parçacık karışmamasına dikkat edilmelidir. Eğer duvar görüntüsü iyi bir şekilde yakalamak isteniyorsa ve eldeki malzemelere kısıt söz konusu ise bir alçı ustası tarafından yapılması önerilir.

Saten Alçı Fiyatları 

Perdah alçı denilen, duvarlardaki ince yarıkları tamir eden saten alçıların torba fiyatları ağırlığına göre değişiklik gösterir. Piyasada 25-35 kg gibi ağırlıklara sahip torbalarda satılan saten alçı çeşitleri bulunur. Bu ağırlıklardan en uygununu seçebilmek için kaç metrekare alana kaplama işlemi yapılacağı bilinmesi daha avantajlı olacaktır. Küçük mekanlar ya da belirli alanlar için 1 kg, 5 kg ve 10 kg ağırlıklarında da saten alçı torbaları mevcuttur.

Saten alçılar belirli kalitelere de sahip olabilir. Bu kaliteyi anlamak için fiyatına ve yapısına bakmak yeterlidir. Satın alınacak saten alçı için iyi depolanmış olması da önemlidir. Çeşitli malzemelerle karışmamış, rutubete maruz kalmamış ve hasarlı paketi olmayan saten alçıların alınması daha doğrudur. Saten alçı fiyatlarında markaya göre değişiklik de olmaktadır. Genellikle tanınmış, kaliteli ve uygun fiyatlı alçı ürünleri markalarından almak ilk saten alçı uygulaması için daha doğru olacaktır.

Saten alçı uygulama fiyatları ise ustadan ustaya farklı maliyete göre teklif alınabilir. Yıllardır bu sektörde çalışan alçı ustaları, boyacıdan daha kaliteli bir boyama yapacaktır. Bu nedenle gerektiğinde işin uzmanından yardım alınması daha iyidir.

Adım Adım Saten Alçı Uygulama Talimatı

Saten alçı uygulaması için takip edilmesi gereken aşamalar şu şekilde sıralanır:

  • Alt Yüzeyin Tozdan Arındırılması: Saten alçı yapmadan önce, uygulama yapılacak yüzeyin iyice temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde alçı iyi bir tutunma gerçekleştiremez ve beklenen görüntü oluşmayabilir. Bu nedenle fırça benzeri bir eşya ile yüzeyin tozu ve diğer partikülleri temizlenmelidir.
  • Alt Yüzeyin Islatılması: Bu işlem alçı kurumasını beklerken alt yüzeyin alçıdaki suyu emerek çatlama oluşturmaması için yapılır.
  • Alçının Su ile Karıştırılması: Toz halindeki saten alçının su ile karıştırılmasında oranlara kesinlikle dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde malzemenin tümü donarak ziyan olabilir. Gereken oran 6-7 Lt hacimdeki su ile 10 kg alçının karıştırılmasıdır. Karıştırma işlemi yapmadan birkaç dakika beklenmelidir.
  • Karışımın Mikser ile Karıştırılması: Alçının karıştırılması için mikserin dakikada 200 devir yapması ve bu işlemin maksimum 3 dakikayı geçmemesi gerekir. Fazla karıştırmak hızlı şekilde harcın donmasına neden olur. Bu karışımın topaklanmaması için su-alçı oranı iyi ayarlanmalıdır. Karışıma bu malzemeler dışında başka bir şey eklenmemelidir.
  • Karışımın Uygulanacağı Süre Zarfı: Karıştırılan harç 1,5 saat içerisinde kullanılmalıdır. Plastik kıvamda saten alçı maksimum 2 saat olmadan bitirilmiş olmalıdır.
  • Saten Alçının Yüzeye Uygulanması: Su eklenen, karıştırılan harç; uygulama yüzeyi temizlendikten ve ıslatıldıktan sonra yüzeye mala ile uygulanabilir. Duvar ve tavan fark etmeksizin mala aşağıdan yukarıya doğru ve sağdan sola olacak şekilde yapılmalıdır. Bu uygulamada paralellik bozulmamalı, tüm hareketler aynı doğrultuda yapılmalıdır. Mala izleri kalmayacak şekilde yapılan saten alçı tamamen pürüzsüz ve usta işçilik ile yapılmış bir görüntü oluşturur.
  • Zımparalama İşlemi: Saten alçının tamamen ipeksi görünmesi için zımparalama yapılır. Hatasız bir yüzey için makine ya da el kullanılabilir.
  • Saten Alçı Kuruma Süresi: Uygulamada kullanılan miktara ve yüzeye uygulanan kalınlığa göre kuruma süresi değişir. Alçı kalınlığı arttıkça kuruma süresi de o kadar artar. Ayrıca bulunan yerdeki yüksek sıcaklık da kurumayı hızlandırır.

İnce kat yapılan saten alçı birkaç saat içerisinde kurur, kalın alçı 1 güne kadar kurumayabilir. Alçının kuruduğu renginden de belli olur. Kuruma işlemi gerçekleşmeden kesinlikle boya ya da astar yapılmamalıdır.

 

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.