Yaşadığımız ortamın duvarları ve tavanının iyi bir görüntü yansıtması için temiz ve pürüzsüz dokusu olmalıdır. ‘Saten alçı’ ile bu dokuyu yakalamak mümkündür. Bu malzeme, sıvanan duvar ve tavan yüzeyleri adeta ‘saten’ gibi göründüğünden dolayı bu ismi almıştır. Perdah alçısı da denilen saten alçı hem duvar hem de tavana aynı şekilde uygulanır. Diğer alçılara göre daha ince yapılıdır ve ipeksi bir yüzey dokusu elde edilmesini sağlar. Bunun yanı sıra bu yüzeylerdeki delik, çatlak ve yarılmaların içlerini doldurarak boyadan tasarruf edilmesini ve daha düz bir görünüm kazanılmasını sağlar. Saten alçı şu yüzeylere uygulanabilir:
Ana maddesi çimento olan dolgu harcı ile çeşitli kimyasalların birleşiminden oluşan bu alçı türü bir yüzey kaplama malzemesidir. Yüzeydeki boşluk ve kabartı gibi hataların kapatılması ve düzeltilmesi için kullanılır. Son kat alçısı da denilen bu malzeme pürüzsüz bir yüzey oluşturmayı sağlar. Uygulama yapılmadan önce toz haldedir ve suyla iyice karıştırılması gerekir. Duvar yüzeyi ile iyice yapışır, dayanıklı bir katman oluşur. Saten alçı mukavemet özelliği yüksek bir duvar kaplama malzemesidir.
Tüm duvar ve tavan yüzeyleri için saten alçı uygulaması yapılabilir. Bu alçı çeşidi genellikle iç mekanların yüzeyleri için tercih edilir ve iç kısımları kaplaması daha uygun yapıdadır. İç mekan boyamasına başlamadan önce, boyanın pürüzsüz görünmesi için ve kusursuzca işlem yapılması için önce saten alçı yapılması uygundur.
İnşaatlarda ve yenilenen evlerde, tadilat sonrasında saten alçı yapılmayı düşünülüyorsa uygun koşulların sağlanması ve gerekli malzemelerin temin edilmesi gerekir. Saten alçı 5-30°C aralığındaki sıcaklıklarda yapılabilir. Bu malzeme dondan etkilenebileceği için düşük sıcaklıklarda uygulanmamalıdır. Genellikle iç mekanda tercih edilmesinin sebebi de direkt olarak güneş ışığı ve şiddetli rüzgara maruz kaldığında yapısının bozulmasıdır.
Saten alçı yapmak için uygun şartlar bulunuyorsa birkaç adım takip edilerek alçının hazırlanması ve belirlenen yüzeye uygulanması kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Gereken hazırlıklar yapılırken temizliğe ve alçıya parçacık karışmamasına dikkat edilmelidir. Eğer duvar görüntüsü iyi bir şekilde yakalamak isteniyorsa ve eldeki malzemelere kısıt söz konusu ise bir alçı ustası tarafından yapılması önerilir.
Perdah alçı denilen, duvarlardaki ince yarıkları tamir eden saten alçıların torba fiyatları ağırlığına göre değişiklik gösterir. Piyasada 25-35 kg gibi ağırlıklara sahip torbalarda satılan saten alçı çeşitleri bulunur. Bu ağırlıklardan en uygununu seçebilmek için kaç metrekare alana kaplama işlemi yapılacağı bilinmesi daha avantajlı olacaktır. Küçük mekanlar ya da belirli alanlar için 1 kg, 5 kg ve 10 kg ağırlıklarında da saten alçı torbaları mevcuttur.
Saten alçılar belirli kalitelere de sahip olabilir. Bu kaliteyi anlamak için fiyatına ve yapısına bakmak yeterlidir. Satın alınacak saten alçı için iyi depolanmış olması da önemlidir. Çeşitli malzemelerle karışmamış, rutubete maruz kalmamış ve hasarlı paketi olmayan saten alçıların alınması daha doğrudur. Saten alçı fiyatlarında markaya göre değişiklik de olmaktadır. Genellikle tanınmış, kaliteli ve uygun fiyatlı alçı ürünleri markalarından almak ilk saten alçı uygulaması için daha doğru olacaktır.
Saten alçı uygulama fiyatları ise ustadan ustaya farklı maliyete göre teklif alınabilir. Yıllardır bu sektörde çalışan alçı ustaları, boyacıdan daha kaliteli bir boyama yapacaktır. Bu nedenle gerektiğinde işin uzmanından yardım alınması daha iyidir.
Saten alçı uygulaması için takip edilmesi gereken aşamalar şu şekilde sıralanır:
İnce kat yapılan saten alçı birkaç saat içerisinde kurur, kalın alçı 1 güne kadar kurumayabilir. Alçının kuruduğu renginden de belli olur. Kuruma işlemi gerçekleşmeden kesinlikle boya ya da astar yapılmamalıdır.