enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
25.04.2021
492
A+
A-

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır sorusu özellikle arsa sahiplerini ve müteahhitleri ilgilendiren bir konudur. Kat karşılığı inşaat yapımı sistemi kendi arsasına kendi imkanlarıyla inşaat yapmak istemeyen ve kendi cebinden para harcamak istemeyen kişiler için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sistemde müteahhit binayı yapar ve yaptığı inşattan kendine daire alır.

Bu sistem hem arsa sahiplerine hem de müteahhitlere kolaylık sağlamaktadır. Hukukta kat karşılığı inşaat sözleşmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu tür sözleşmeler Borçlar Kanunu 355-371. Maddelerinde düzenlenen istisna sözleşmesi kapsamında değerlendirilmektedir. Sözleşme arsa sahibi ile müteahhit arasında noterde kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanarak gerçekleşmektedir.

Sözleşmede karşılıklı olarak hak ve yükümlülükler belirtilmektedir.

Müteahhidin ve Arsa Sahibinin Yükümlülükleri

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılırken her iki tarafın da bazı yükümlülükleri yerine getirmesi gerekmektedir. Müteahhit yapacağı inşaatı yapılan sözleşmede yer alan yönetmeliklere uygun olarak yapmak zorundadır. Bununla birlikte inşaat teknikleri, inşaatta kullanacağı malzemeleri ve bu malzemelerin kalitelerini sözleşmede net bir şekilde belirtmesi gerekmektedir. Ayrıca inşaata başlama tarihi ve bitirme tarihi de sözleşmede belirtilmesi gereken noktalardan bir tanesidir.

Arsa sahibi ise inşaatın kendisine teslim edilme zamanı geldiğinde müteahhide düşen dairelerin tapusunu müteahhide devretmesi gerekmektedir. Yapılan sözleşme kanun ve yükümlülüklere uygun olmalı ve her iki taraf da kendilerine düşeni yerine getirmelidir.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Karşılaşılan Sorunlar

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl yapılır sorusu her iki tarafın da iyice araştırması ve özümsemesi gereken bir sorudur. Genellikle bu tür sözleşmelerde en çok yaşanan sorun müteahhidin işi tamamlamadan bırakıp gitmesidir. Bu tür durumlarda müteahhidin sattığı daireleri satın alanlar ve arsa sahipleri mağdur olurlar. İnşaata başlamadan önce müteahhide verilecek daireler belirlenir ve kat irtifakı tesis edilir. Bu sayede müteahhit kat irtifakına sahip daireleri satar ve bu şekilde inşaatı tamamlamış olur. Fakat çoğu zaman müteahhitler kendilerine ait daireleri sattıktan sonra işi yarım bırakarak arsa sahiplerini mağdur ederler. Bu tür sıkıntılar yaşamamak için arsa sahipleri sözleşmelerini imzalarken dikkat etmeli ve önlem almalıdırlar.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.