enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4349
EURO
34,7857
ALTIN
2.435,09
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C

Menfez Nedir? Menfez Türleri

Menfez Nedir? Menfez Türleri
03.06.2022
764
A+
A-

Yol yapımı farklı inşaatlar gündeme geldiğinde sıklıkla karşımıza çıkan menfez nedir? İnşaat sektörünün kullanılan birçok yöntem ve araç gereç vardır. Menfezde inşaat sektörünün sıklıkla kullandığı malzemelerden biridir. Kullanım amacına göre de birçok çeşidi vardır. Bu çeşitliliğe göre ürünün kullanıldığı sektörlerde değişir. Mesela bir karayolu inşa edilirken yağmur veya kar suların yola zarar vermemesi için menfez kullanılır.

Yol üzerinde oluşan suların akışı menfez sayesinde sağlıklı bir şekilde gerçekleşmiş olur. Bu açıdan bakıldığında da köprü, yol gibi yapıların varlıklarını koruması için menfezlere duyulan ihtiyaç oldukça fazladır. Bunun yanında evler de banyo ve tuvaletlerde de bu ürün kullanır. Havalandırmalarda kullanılan versiyonları ise havanın giriş çıkışının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlar. Menfez çeşitleri farklı ana malzemeler kullanılarak üretilir. Görsel olarak kare, dikdörtgen veya daire şekilde olabilirler. Menfezler yapılış biçimi ve yapılış amaçlarına göre farklı türlerde karşımıza çıkmaktadır.

Menfez Türleri Nelerdir? 

Menfezlerin kullanım amaçlarına genel itibariyle bakıldığında suyun geçişini sağlamak olduğu görülecektir. Kullanıldığı alanda suların aşağı veya yukarı istikamette yönlendirilmesi sağlanır. Menfezlere bu yönüyle bakıldığında küçük kanalcıklar olarak da adlandırmak yanlış olmayacaktır. Özellikle de yol yapım ve alt yapı çalışmalarında bu ürün hayati bir öneme sahiptir. Kullanım amacına göre de projelendirme esnasında farklı menfez türlerinden faydalanılır. Çünkü menfez çeşitleri kullanılacak araziye veya torağa göre birbirinden farklı özelliklere sahip çeşitlerde üretilir. Bu çeşitler ise şu şekildedir;

  • Köprü Menfezler
  • Kutu Menfezler
  • Boru Menfezler
  • Kemer Menfezler
  • Tabliyeli Menfezler

Köprü Menfezler 

Bilinen anlamıyla bir köprünün görevini de gören menfez çeşididir.  Dolayısıyla sağlam bir temel üzerine kurulması önemlidir. Ayrıca kullanılan malzeme de yine dayanıklı olmalıdır. Genellikle de betonarme malzemeler tercih edilir. Tabliyeli menfezler ile arasında benzerlikler vardır. Ancak aradaki temel fark tasarımın oluşumdaki iki ayak arasındaki mesafedir. Bu mesafe 8 metreden fazla ise tasarım köprü menfez olarak adlandırılır. Köprü menfezler günümüz itibariyle en çok karşılaştığımız menfezler arasında yer almaktadır.

Menfez Türleri Nelerdir

Menfez Türleri

Kutu Menfezler 

Menfez çeşitleri arasında en çok kullanılan kutu menfezlerdir. Kuruldukları alanda su, bu menfezlerin içerisinden akar. Ya da inşa edildikleri yerde su akış yönünün değiştirilmesi görevini üstlenirler. Yapı malzemelerinde ise genellikle betonarme malzemeler kullanılır. Bir yerin toprak yapısı gevşekse menfez türleri arasında seçim kutu menfez olarak yapılır. Yine menfez kurulumunda açıklık kriteri de göz önünde bulundurulur. Bu nokta da eğer açıklık 6 metreden fazla ise bu çeşit çok kullanışlı ve ekonomik bir seçenek olmayacaktır.

İlgili Link: Hifyber, Ofis Binalarının İç Mekân Hava Kalitesine Dikkat Çekiyor!

Boru Menfezler 

Boru menfezler genellikle bir karayolu ve demiryolunda gerek duyulan drenaj görevini üstlenmeleri için tercih edilir. Tasarım itibariyle birden fazla borunun yan yana sıralanmasıyla oluşur. Boruların üretiminde ise demir, çelik gibi sağlamlığı ile ön planda olan malzemeler kullanılır. Bu menfez çeşidinin sıklıkla tercih edilmesinde iki önemli etken vardır. Biri fiyatı diğeri ise kurulum kolaylığıdır.  Ayrıca tercih edildiği alanlarda güvenli bir kullanım sürecini de garanti eder.

Kemer Menfezler 

Bu çeşit tasarım itibariyle kemer biçiminde olduğu için bu şekilde adlandırılmıştır. Şekilleri yarım daire, eliptik gibi farklı görsellerde olabilir. Kurulumu kolay olması önemli bir avantajdır. Yapıldığı malzemeler işe metal, beton veya taş duvar şekilde olabilir. Genellikle derelerin veya göllerin üzerine kurulur. Karayolu ulaşımında sağlanmasına katkıda bulunur. Ayrıca yüksek dolgulu yerlerde öncelikli olarak tercih edilirler. Geçmişten günümüze kadar uzanan süreç içerisinde kemer menfezlerin sıklıkla tercih edildiğini ifade edebiliriz.

Tabliyeli Menfez 

Bu menfez çeşidi iki parçadan meydana gelir. Tasarımın üst kısmı ve yan ayakları mevcuttur. İki ayak arasındaki mesafenin ise 8 metreden az olması gerekir. Fazla olması halinde Tabliyeli menfez olma özelliğini kaybeder ve köprü menfez olarak adlandırılır. Açıklık kullanılacak yere göre ise farklık gösterir. 4.00m, 6.00m, 7.00m veya 8.00m olabilir. Yapımında beton veya taş gibi dayanıklı malzemeler kullanılır.

İlgili Link: Geberit’in Fotoselli Sistemleriyle Hijyen ve Sürdürülebilirliğe Atılan Adım

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.