Büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlarımızın, pandeminin sebebi ile küçük yerleşim yerlerine göç etmesi bu bölgelerdeki inşaat proje sayısını arttırdı.
Bir yılı aşkın süredir devam eden ve tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizide etkisi altına alan Covid-19 virüsü, birçok alışkanlığın değişmesine neden oldu. Evde geçirilen süreler arttı, özellikle büyükşehirlerde apartman hayatı yaşayanlar vatandaşlarımız için hem fiziksel sağlık hem de psikoloji açısından olumsuz etkilere neden oldu. Şehir hayatından sıkılıp, daha ferah ve izole olan küçük yerleşim yerlerine doğru göç etmeye başladı. Büyük şehirlerden kırsal bölgelere olan tersine göç bu bölgelerde yeni inşaat projelerinin çizilmesine neden olarak sektöre hareketlilik ve bereket getirdi. İlgi gören dairelerin başında müstakil, tek katlı evler ve villalar geliyor.
İnşaat sektörünün online pazaryeri ve kariyer platformu Workindo CEO’su Erhan Kocabaş, gerçekleşen bu tersine göçün sektöre etkilerini şöyle yorumladı: “ İnsanlık çok uzun zamandır başına gelmeyen bir sorun ile karşı karşıya kaldı. İlk etapta bu durum bir şaşkınlık yaratsa da bugün her alanda yepyeni bir dönüşümün yaşandığını söyleyebilirim. Özellikle teknoloji ve dijitalleşme konularında büyük gelişmeler ve değişimler yaşandı. Bazı sektörler evden çalışma sistemine geçerek toplantılarını dijital platformlar üzerinden yapmaya başladılar, iş görüşmeleri yine online yapılmaya başlandı. Biz de Workindo olarak çok geleneksel olan inşaat sektöründe bu dönüşüme katkı sağlayıp yön verdik diyebiliriz.
Pandemi dönemi insanların yaşam tarzlarında da büyük etkiler bırakarak değişimler yarattı. Büyükşehirhayatının yorucu temposundan ve stresinden bunalan özellikle evden de çalışabilen beyaz yaka dediğimiz kesim, küçük yerleşim yerlerine göç ettiler. Bu da haliyle bu bölgelere özellikle inşaat alanında bir hareket getirdi. Daha minimal, yeşil alanı fazla olan, mümkünse havuzu olan müstakil, tek katlı villa tipi yapılar büyük ilgi görüyor. Bu durumu fark eden müteahhitler bu bölgelerde yeni projeler yapmaya yöneldiler. Bu da sektöre bir canlılık getirdi. Tabi burada yapılan yapıların doğal şartlara uygun ve doğaya zarar vermeden yapılması büyük önem taşıyor.”
Göç etmeye karar vermiş vatandaşlarımız genellikle ülkenin güney bölgelerini tercih ettiğini belirten Erhan Kocabaş, “Beyaz yakalıların her yıl tatil için gittiği yerlerde yaşama fırsatını nihayet bulduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar genellikle ferah bir nefes alabileceği, organik beslenebileceği yerleri tercih ediyor. Bodrum, Fethiye, Marmaris, Çeşme, Ayvalık gibi bölgeler oldukça popüler. Şehre daha yakın olmak isteyenler ise İstanbul’a yakın Silivri ve Trakya bölgesini tercih ediyor. Kalıcı olarak yerleşmeyi tercih etmeyenler ise bu bölgelerdeki hali hazırda evleri uzun süreli kiralıyorlar.” dedi.