enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3936
EURO
34,6348
ALTIN
2.393,03
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Apartman Yönetmeliği

Apartman Yönetmeliği
11.12.2021
452
A+
A-

Apartman yönetmeliği, apartman sakinlerinin uymakla zorunlu olduğu kurallardır. Apartman ve sitelerde yaşamın ahenkli ve sorunsuz şekilde sürmesi için oy birliği ile alınmış olan kurallara uyulması zorunludur. Apartman ve kat mülkiyet kanunun site yönetimi tarafından okunması ve buna göre doğru uygulamanın yapılması zorunludur. Apartman yönetmelikleri, apartman sakinlerinin toplu yaşam alanlarını adil bir şekilde kullanmaları ve apartman içi huzursuzluğun oluşmaması için önem taşır.

Apartman ve sitelerde en çok tartışma konuları, ortak alan kullanımları konusunda çıkmaktadır. Bahçe kullanımı, otopark alanları, apartman sahanlıkları ve kat bahçeleri konusunda çıkan tartışmalar, en fazla paya sahiptir. Bu konuda uzlaşmacı bir tutum ne yazık ki apartman sakinlerinin sağduyulu yaklaşımları ile oluşamayacaktır. Duygusal yaklaşımlar, menfaat çatışmaları site içi gerginliklere sebep olacaktır.

Kat Sahiplerini Bağlayıcı Kararlar 

Farklı bakış açısı ve kültürlerden gelen kişilerin aynı apartmanda oturmasından dolayı, uzlaşmaya dayalı bir huzur ortamı her zaman tesis edilemeyecektir. Bir apartman sakini için doğru olan bir uygulama diğeri için yanlış algılanabilir. İyi niyet ortamının olmadığı durumlarda da menfaat çatışmaları da olabilecektir. Bu nedenle değişmez olan ilgili kanun maddesince hükme bağlanmış olan kurallar, herkesi bağlayıcı olacaktır. Ortak alan denildiği zaman ilk akla gelen, balkonlar, kat bahçeleri, apartman ve site otoparkları ile yeşil alanlardır.

Apartmanlardaki kapı önleri ve boşlukları da ortak alan olarak geçmektedir. Bu alanlarda çoğunluğun rızası alınmadan yapılabilecek bir düzenleme, kabul görmeyecektir. Apartman balkonlarında dışarıya doğru yapılan demirler ve bu demirler üzerinde çamaşır kurutulması, konuyla ilgili çarpıcı bir örnektir. Ayrıca, kapı önlerine bırakılan ayakkabılar da apartman iç yönetmeliğince yasaklanmışsa bırakılmamalıdır. Bu alanlar, ortak kullanım alanları olarak geçecektir.

Site Aidatlarına Katılım 

Site ve apartman aidatlarına her kat malikinin katılması zorunludur. Daire sahipleri olmasalar da kiracılar da aidat ödemekle yükümlüdür. Apartman ve site yönetmeliklerinde en çok ihtilafa düşülen konulardan birisi de demirbaş masraflarına katılım olacaktır. Site ve apartman aidatlarında giriş katlarında oturanların asansör masrafları ile çatı için yapılan harcamalara katılmak istemedikleri gözlemlenir. Bu konuda oldukça haklı tarafları da bulunur.

Kullanmadıkları asansörlerin masraflarına katılmak o kişiler için haksız bir uygulama gibi görünecektir. Oysa ki üst katlarda oturan kat sahipleri de giriş katlarda yapılacak bir yalıtım ve izolasyon masraflarına katılmakla yükümlüdür. Site içi yönetmeliğinde aksi belirtilmemişse uygulama bu yönde olacaktır.

Apartman Yöneticilerinin Aidatlara Katılımı 

Apartman ve site yönetimi dışarıdan atanmamışsa apartman bütçesinden aylık almaları söz konusu olmayacaktır. Ancak profesyonel bir meslek olarak dışarıdan tayin edilmiş olan apartman ve site yöneticileri aylık alacaktır. Site veya apartman içerisinden seçilen yöneticinin yaptığı iş karşılığında sadece aidat almamaları söz konusudur. Bir de apartman genel yönetim giderlerinin de yarısına katılabilecektir. Genel yönetim giderleri denildiği zaman ilk akla gelen, merkezi sistem ısıtmalara katılım gelecektir.

Merkezi sistem ısıtma yerine kombi sistemi olan yerlerde bunun yerini demirbaş giderleri alabilir. Bu konunun da apartman ya da site toplantılarında karara bağlanmış olması gerekecektir. Apartman yöneticiliği son derece zor ve tarafsız olmayı gerektiren işlerdendir. Haklı uygulamalarda bile pek çok daire sahibi tarafından zan altında kaldıkları gözlemlenmiştir. Bu denli zor ve zaman alıcı bir işin karşılığında da aidat alınmaması son derece doğru bir yaklaşımdır.

Gürültü ve Çevreyi Rahatsız Eden Yaklaşımların Engellenmesi 

Ortak yaşam alanlarından olan apartmanlarda yaşayanların özgürlüğü, diğer kat sakinlerinin rahatsız olmaması ile sınırlıdır. Hafta içi sabah sekizden önce başlanan elektrik süpürgesi ve çamaşır makinesi çalıştırılması yasaklanan konulardandır. Daha büyük boyutta ses çıkaran tadilatlar için de hafta içi sekiz buçuktan önce başlanmaması gerekecektir.

Bu konuda gerekli uyarıların kat sahiplerine yapılması, apartman içi sakinlik ve huzurun tesisi için önem taşır. Ortak kullanıma açık olan apartman bahçelerinde çevre düzenlemesine dikkat edilmesi ve kirletilmemesi de oturanların sorumluluğundadır.

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.