Grobeton Almanca’da kaba anlamına gelen grup sözcüğünden türemiştir. Grobeton inşaatlarda dayanımın çok fazla önemli olmadığı alanlarda kullanılan bir beton çeşididir. Bu beton çeşidi düşük dozludur ve demir içermez. Grobeton ne amaçla kullanılır, sorusu merak konusudur. Yapılarda temel için kızı yapıldıktan sonra sıkıştırılarak tesviye edilen zemin üzerine blokaj dragon uygulaması yapılarını Bu sayede zeminde meydana gelecek küçük oturmaların yapı temeline aktarımı en asgari seviyeye indirilmiş olur. Grobeton, betonarme ahşap çelik gibi yapı türlerinin temelinin altında kullanılır. Ayrıca binaların etrafını çevreleyen tretuvar yapımında da kullanılıyor.
Grobeton kullanım alanlarından diğerleri ise köprü viyadük menfez tünel gibi büyük yapılardır. Ayrıca göre beton garaj ve otopark gibi sahabe tonlarının altında da kullanılıyor. Yapısal peyzaj da tamam mı kısmında grobeton uygulaması yapılır. Öte yandan Grobeton drenaj borularının oturtulacak olduğu taban kısımlarında da kullanılan bir beton türüdür. Grobeton yapıların temellerinde düzgün bir yüzey oluşturmak amaçlı kullanılır. Ayrıca grobeton zeminin su ve diğer zararlı maddelerle irtibatının kesilmesi amacı ile pek çok alanda kullanılır. Grobeton kalınlığının 10 santimden fazla olması gereklidir. Üzerine yapılacak olan yük miktarına göre daha da artırılabilir. Ancak proje ayrıntılarında grobeton kalınlıkları genel olarak 10 santim ve 15 santim arasında belirlenmiştir.
İlgili Link: Yale Ve Philips Hue İle Daha Akıllı Bir Ev Mümkün
Grobeton nedir, sorusuna cevap grobeton kelimesinin Almanca kökenli olduğu dur. Grobeton genel olarak yapı temellerinin alt kısımlarında dolgu ve tesviye amaçlı kullanılan bir beton türüdür. Bir betonun hacmi %2 den daha az oranda çelik içeriyor ise buna grobeton denir. Çelik içeriği %2 den fazla olan beton türleri betonarme olarak adlandırılır.
Yapı inşaatına zemin ve yapının temeli arasına grobeton dökmek çoğu zaman gözden kaçırılır. Yapının temelinde grobeton kullanımı üstünde durulmayan bir meseledir. Fakat temelinde grobeton kullanılan yapılar, diğer yapılara göre çok daha sağlam ve dayanıklı olan yapılar olarak bilinir. Bu sebeple her ne olursa olsun daha sürdürülebilir yapılar için muhakkak grobeton kullanımı gereklidir. Yapının temelini grobeton vermeden önce temel tasfiyesinin proje kotunda olduğundan emin olunmalıdır. Grobeton kullanımından önce muhakkak yapının proje aplikasyonu yapılmalıdır.
İlgili Link: Türkçimento’nun Yeni Başkanı Fatih Yücelik
Grobeton nerelerde kullanılır sorusuna cevap ise grobetonun en çok kullanıldığı yerlerin başında zemin ve temel inşaatı gelir. Grobetonun binanın zemininde kullanım amacı yapının temeline dolacak su ya da başka zararlı maddelerin temel ile olan bağlantısını kesmektir. Bu sayede yapı grobeton ile su ve zararlı maddelerin etkisinden kurtulur.
Grobeton kullanımının bir diğer nedeni ise yapının inşa edilecek olduğu zeminde eğim varsa zemini daha düz bir şekle getirmektir. Grobeton dökülerek zemini hazırlanmış olan yapılar her zaman daha sağlamdır. Bu ilerleyen yıllarda zeminle ilgili sorun yaşama ihtimali çok düşük olan yapılardır.